Παιδικά παραμύθια για τα αδέσποτα ζώα: Αξίζει να τα διαβάσετε παρέα

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά βιβλία για τα ζώα. Αν θυμάστε και εμείς οι ίδιοι, όταν ήμασταν παιδιά, είχαμε αρκετά παιδικά παραμύθια που μας γνώριζαν τα ζώα και πως ζουν στον πλανήτη μας. Πλέον τα παιδικά παραμύθια έχουν προχωρήσει ένα βήμα μπροστά (ή και περισσότερα θα λέγαμε) προάγοντας τη φιλοζωία τόσο στην ψυχή των παιδιών όσο και των γονιών.

Το TaxiPet ξεχώρισε 5+1 από αυτά, χωρίς να μένει σ’ εκείνα αφού το διάβασμα και η έρευνα δε σταματούν ποτέ, και σας τα συστήνει για τις καλοκαιρινές διακοπές με πολλή αγάπη!

Οι ουρές δεν είναι για να τραβάμε

Το βιβλίο της Ελίζαμπεθ Βέρντικ από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα εγχειρίδιο συμπεριφοράς προς τα κατοικίδια και να απευθύνεται σε κάθε γονέα και κάθε παιδί. Τα κείμενα είναι πολύ απλά και κατανοητά, γραμμένα ενώ η συγγραφέας συμβουλεύτηκε κτηνιάτρους και άλλους ειδικούς προκειμένου να τα συντάξει σωστά. Αυτό το παραμύθι θα μας μάθει να καταλαβαίνουμε τη γλώσσα των ζώων και θα μας δείξει τι ενοχλεί τον αγαπημένο μας σκύλο ή την αγαπημένη μας γάτα! Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν συμβουλές για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για το πώς να μιλήσουν στα παιδιά για τα ζώα, θέματα για συζήτηση που μπορούν να αναπτυχθούν, χρήσιμες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, προτάσεις για δραστηριότητες και διάφορες άλλες πληροφορίες.

Ο αδέσποτος Κώστας

Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο σκύλος Φοξ και η ιδιατερότητα του παραμυθιού (που είναι και για ενήλικες) είναι η αντιστροφή των ρόλων. Αδέσποτος εδώ είναι ο άνθρωπος και όχι το ζώο. Ο Φοξ ζητάει για τα γενέθλιά του “ένα ανθρωπάκι”. Οι γονείς του το χάρισαν με την προϋπόθεση ότι το καλοκαίρι που θα πάνε διακοπές, θα το απομακρύνουν από το σπίτι. Η επιθυμία του Φοξ να αποκτήσει ανθρωπάκι ήταν μεγαλύτερη από το να πει “όχι” στο ότι θα τον διώξουν το καλοκαίρι για να πάει η οικογένεια διακοπές. Πράγματι, ο Φοξ πέρασε πολύ ωραία για πολλούς μήνες με το ανθρωπάκι που ονόμασε Κώστα και όταν ήρθε το καλοκαίρι, έδεσαν τα μάτια του Κώστα, τον έβαλαν σ’ ένα αυτοκίνητο και τον παράτησαν στην άκρη του δρόμο. Η συνέχεια στο εκπληκτικό βιβλίο του βραβευμένου Μάκη Τσίτα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και κατάφερε να μας κάνει να δούμε τα πράγματα από μία άλλη πλευρά, τη δική μας!

Ένα αδέσποτο σκυλάκι

Από τα αλώνια στα σαλόνια! Κάπως έτσι γίνεται με τα σκυλάκια που βρίσκονται από τη ζεστασιά, με την ευρύτερη έννοια της θαλπωρής, ενός σπιτιού παρατημένα στο δρόμο. Στην αρχή το θεωρούν παιχνίδι και τρέχουν ελεύθερα. Όταν όμως συνειδητοποιήσουν ότι έμειναν μόνα χωρίς παρέα (γιατί τα ζώα συντροφιάς έχουν ανάγκη τη συντροφιά, έχουν ανάγκη να προσφέρουν την αγάπη τους), χωρίς φαγητό, χωρίς νερό παθαίνουν πανικό, στρεσάρονται, αρρωσταίνουν, θλίβονται βαθιά και δεν έχουν καμία βοήθεια. Κάτι τέτοιο συνέβη και στον πρωταγωνιστή της ιστορίας τον Μάγκα. Ένα συγκινητικό βιβλίο της Ρένας Ρώσση- Ζαϊρη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Το Σοφάκι και ο Ντο

Ένα βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη από τις Εκδόσεις Διόπτρα, που στοχεύει να τονίσει τις αξίες της αγάπης, της φροντίδας και κυρίως της προσφοράς. Ο Ντο, ο νεραϊδένιος σκύλος της ιστορίας, φέρει το όνομά του από την πρώτη νότα στο μουσικό πεντάγραμμο και είναι αυτός που θα μάθει στη μικρή Σοφία την πραγματική αγάπη και πως να την εκφράζει. Αξίζει να πούμε πως προέκυψε η έμπνευση για το συγκεκριμένο παραμύθι. Η έμπνευση λοιπόν προέκυψε από ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο κατά τη γνώμη μας δεν είναι και σπάνιο. Η συγγραφέας έκανε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με το σκυλάκι της και ξαφνικά ένα παιδάκι συνοδευόμενο από τη μητέρα του, κλώτσησε στο πρόσωπο το σκυλί της. Η μητέρα έδειξε να μην ταράζεται καθόλου από το συμβάν. δηλώνοντας απλά πως το παιδί της είναι επιθετικό. Οπότε ο προβληματισμός είναι: Μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο για τα παιδιά μας ώστε να είναι λιγότερο επιθετικά και πιο πολύ φιλικά σε όλα τα πλάσματα γύρω τους;

Μη και μη ο φιλαράκος

Το βιβλίο της Μελίνας Καρακώστα από τις Εκδόσεις Πατάκη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συμπεριφοράς αρκετών γονιών απέναντι στα παιδιά που θέλουν να χαϊδέψουν αδέσποτα ζώα. Με ένα τεράστιο «ΜΗ!» Η ιστορία έχει κεντρικό ήρωα τον Άγγελο που μένει σε μια πολυκατοικία στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης. Ο Αγγελος έχει μια υπερπροστατευτική μαμά που τον λατρεύει, αλλά δεν τον αφήνει να χαρεί με τίποτα. Μια μέρα ο Αγγελος θα βρει στην πιλοτή της πολυκατοικίας ένα κουταβάκι και η ζωή του θα αλλάξει. Θα αλλάξει όμως και η ζωή της μαμάς του… Και φυσικά προς το καλύτερο! Να σημειώσουμε ότι ελάχιστοι είναι πλέον οι γονείς που έχουν τέτοια αντιμετώπιση στα αδέσποτα ζώα, αλλά ιδανικά θα θέλαμε να μην υπάρχει ούτε ένας.

Μπελάδες με μουστάκια

Ένα βιβλίο της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου- Πετράκη από τις εκδόσεις Mamaya σε εικονογράφηση του Στέφανου Βλασσάκη. Όλα ξεκινούν από τη σχέση του πιτσιρικά Δημήτρη με το μικρό γατί του τον Μάκη. Ο τελευταίος νεαρός γάτος κάνει απίστευτες ζημιές στο σπίτι μέχρι που έρχεται η μέρα του οικογενειακού συμβουλίου με θέμα «Τι θα γίνει με τον Μάκη;». Και κάπου εδώ γονείς και παιδιά συνειδητοποιούμε την ευθύνη που έχει το να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι και να το φέρουμε στο σπίτι μας. Το σπίτι μας γίνεται σπίτι του, αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό;

 

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.