Σκύλος στο αμάξι: Εκείνος νιώθει σαν «άνθρωπος στη θάλασσα»

Σκύλος στο αμάξι, ένα θέμα που απασχολεί όλους όσους έχουν έναν τετράποδο φίλο στην οικογένεια. Η αλήθεια είναι πως οι σκύλοι που τα πηγαίνουν καλά με τα road trips μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Οι περισσότεροι σκύλοι νιώθουν έξω από το περιβάλλον που έχουν συνηθίσει κι όλο αυτό τους προκαλεί μεγάλο άγχος. Για να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο stress, πρέπει πρώτα να εξοικειωθούν με το μέσο μεταφοράς.

Το TaxiPet, που δραστηριοποιείται στις μετακινήσεις- μεταφορές κατοικιδίων, έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αυτό που κάνουμε ως επαγγελματίες, είναι να ηρεμήσουμε το ζώο. Τα μυστικά μας για μία stress- free διαδρομή είναι πολλά και φροντίζουμε τακτικά να τα ανανεώνουμε. Μερικές από τις σταθερές παροχές μας αποτελούν η χαλαρωτική μουσική, το ευχάριστο περιβάλλον και οι «ζεστοί» χώροι που διαθέτουμε για τη μεταφορά τους.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς;

Αρχικά να συνειδητοποιήσετε πως δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία. Μάλιστα ενδέχεται ο σκύλος να το συνηθίσει για ένα διάστημα κι έπειτα να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση που θα φοβάται ξανά. Έτσι θέλει υπομονή κι επιμονή.

Θα χρειαστούν αρκετά treats και χάδια, ώστε ο τετράποδος φίλος να συνδυάσει το αυτοκίνητο με όμορφα πράγματα που συμβαίνουν μέσα ή κοντά (π.χ. σε απόσταση που θα το βλέπει) σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει να αγαπά τις βόλτες με το αμάξι. Η απευαισθητοποίηση, που εφαρμόζεται ως μέθοδος και σε διάφορες άλλες φοβίες του σκύλου, είναι η καλύτερη κι αποδοτικότερη λύση.

Και μην ξεχνάς! Όταν τα πηγαίνει καλά και χαλαρώνει, εσύ πρέπει να επιβραβεύσεις αυτή την ηρεμία και χαλάρωση. Έτσι ο σκύλος ενισχύεται συναισθηματικά, αποφορτίζεται κι αρχίζει να ανταποκρίνεται θετικά σε μία μέχρι τότε δύσκολη, κατάσταση.

Σκύλος και αμάξι: Πρακτικές συμβουλές Part 1

  1. Πηγαίνετε παρέα αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα μισάωρες βόλτες με το αυτοκίνητο.
  2. Φρόντισε ο σκύλος να κάθεται στο πίσω κάθισμα είτε με τη δική του, ειδική ζώνη (που βρίσκεις σε οποιοδήποτε pet shop) είτε μέσα στο crate του (αν είναι από τους σκύλους που έχουν συνηθίσει να είναι μέσα σε crate).
  3. Δημιούργησε ένα σημείο μέσα στο αμάξι που θα είναι ο χώρος του, καθαρός και φιλικός για εκείνον.
  4. Φέρε καμιά φορά μαζί στις βόλτες κι εκδρομές μερικούς φίλους «κομπάρσους», με τους οποίους ο σκύλος σου έχει καλή σχέση. Θα κάτσουν παρέα και θα προκαλούν ο ένας στον άλλο θετικά κι ευχάριστα συναισθήματα εντός του αμαξιού.

Σκύλος και αμάξι: Πρακτικές συμβουλές Part 2

  1. Καλό είναι ο σκύλος που αγχώνεται με τις μετακινήσεις, να μην έχει φάει πριν μπει στο αμάξι.
  2. Απόφυγε τα απότομα φρεναρίσματα και τις υψηλές ταχύτητες.
  3. Μην τον αφήνεις ποτέ μόνο του στο αμάξι, ειδικά όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες.
  4. Μη βάζεις δυνατά τη μουσική και γενικά διατήρησε χαμηλούς τους τόνους της φωνής σου.
  5. Πηγαίνέ τον, πριν τη μετακίνησημε το αμάξι, μία μισάωρη βόλτα με τα πόδια.

Τώρα αν γνωρίζεις πως το κατοικίδιό σου υποφερει με τη μετακίνηση σε αυτοκίνητο και πρέπει οπωσδήποτε να πάτε κάπου μαζί, ζήτησε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σου. Μπορεί να σου δώσει ένα ηρεμιστικό- απόλυτα φυτικό όπως είναι η βαλεριάνα- για να τον ηρεμήσει πριν τη διαδρομή και να είναι κάπως έτσι…