Διατροφή και σκύλος: 9+ 1 «απαγορευτικοί καρποί»

Διατροφή και σκύλος, ανήκεις σ’ εκείνους που κακομαθαίνουν τον σκύλο τους και τον έχουν συνηθίσει να τσιμπολογάει; Αυτό μοιάζει κάπως χαριτωμένο, ειδικά όταν ο τετράποδος φίλος απολαμβάνει τροφές που δε φανταζόσουν πως θα του αρέσουν. Μη σου πω πως μέχρι ένα βαθμό ταυτίζεσαι μαζί του όταν κάνετε παρέα τις διατροφικές ατασθαλίες…

Στην πραγματικότητα απαιτείται ένα μέτρο στο θέμα διατροφή και σκύλος, καθώς αρκετές τροφές ενδέχεται να βλάψουν την υγεία του ζώου (είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα). Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές; 

  1. Μαγειρευτό φαγητό: Ενδέχεται να περιέχει συστατικά, όπως είναι τα μπαχαρικά, τα οποία δεν κάνουν καλό στην υγεία του. Επίσης πολλά από τα δικά μας, ανθρώπινα μαγειρευτά φαγητά δεν περιέχουν την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεϊνης ή άλλων θρεπτικών συστατικών για τον σκύλο.
  2. Αβοκάντο: Είναι ιδιαίτερα τοξικό για το ζώο κι αυτό εκφράζεται με εμετό ή διάρροια. Σε μεγαλύτερες ποσότητες όμως μπορεί να προκαλέσει αφύσικες συγκεντρώσεις υγρών στο στήθος, την καρδιά και το ήπαρ.
  3. Ξηροί καρποί και σταφίδες: Θα μου πεις ότι είναι αυτονόητο πως ο σκύλος δεν κάνει να φάει ξηρούς καρπούς ή σταφίδες, αλλά υπάρχουν αρκετοί που δεν το γνωρίζουν ή του δίνουν “λίγο” από το δικό τους σνακ. Έστω κι αυτό το “λίγο” προκαλεί πρόβλημα τα νεφρά τους.
  4. Αλάτι: Εδώ ισχύει περίπου ό,τι και για τον άνθρωπο. Η υπερβολική ποσότητα αλατιού σε καθημερινή βάση βλάπτει σοβαρά την υγεία. Συνήθως ο σκύλος υποχρεούται μετά από πολύ αλάτι να καταναλώσει εξίσου πολύ νερό και τελικά να έχει φούσκωμα ή άλλα στομαχικά προβλήματα.
  5. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Ο κτηνίατρος συμβουλεύει να δίνουμε λίγο γιαουρτάκι στον σκύλο όταν παρουσιάζει προβλήματα με το στομάχι του. Όταν όμως είναι καλά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν αυξημένο λίπος και σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν δυσανεξία στο ζώο.
  6. Σταφύλι: “Σαν το σκυλί στο αμπέλι”, λέει ο σοφός λαός και κάτι ξέρει. Η παροιμία βγήκε ακριβώς από το γεγονός ότι το σταφύλι είναι τοξικό για τον σκύλο. Το ίδιο ισχύει και για τα κουκούτσια όλων των φρούτων. Συγκεκριμένα το κουκούτσι από μήλο, ροδάκινο, κεράσι, βερίκοκο, δαμάσκηνο αλλά και ο καρπός του ροδάκινου περιέχουν υδροκυάνιο, που είναι δηλητηριώδες.
  7. Πατάτα- ψωμί: Το άμυλο δεν προσφέρει τίποτα στον σκύλο. Παρά μόνο μία στομαχική διαταραχή. Μπορεί να μη βλάπτουν ως τροφές την υγεία του, αλλά δεν του προσφέρουν και το κάτι παραπάνω από όσα έχει πραγματικά ανάγκη να λαμβάνει μέσα από τη διατροφή του.
  8. Σκόρδο: Σε μικρή ποσότητα (μισή σκελίδα την ημέρα) αποτελεί ένα ισχυρό αντιπαρασιτικό. Σε μεγάλη ποσότητα όμως, καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε κάθε περίπτωση, ρώτησε τον κτηνίατρο για το αν μπορείς να το εντάξεις στα γεύματα του σκύλου σου. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι και το κρεμμύδι είναι τοξικό, αφού καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να προκαλέσει αναιμία.
  9. Σοκολάτα και γενικά ζάχαρη: Είναι από τα πιο ξεκάθρα και γνωστά ότι η σοκολάτα και η ζάχαρη κάνουν κακό στα ζώα. Προκαλούν προβλήματα στην όραση και το νευρικό τους σύστημα.
  10. Γατοτροφή: Έχει πολύ περισσότερη πρωτεϊνή και περισσότερο λίπος συγκριτικά με τη σκυλοτροφή. Γενικά άλλη σύσταση. Αυτός άλλωστε είναι και ο γενικός κανόνας για την προσεγμένη διατροφή του κατοικιδίου μας. Άλλη σύσταση έχει η ανθρώπινη τροφή και άλλη η τροφή που αντιστοιχεί σε κάθε τύπο ζώου.